Al-Jazeera’nin kadın muhabiri İsrail askerleri tarafından açılan ateşte öldürüldü

0
102

 

Katar merkezli Al-Jazeera televizyon kanalının kadın muhabiri Şirin Ebu Akile, işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin Mülteci Kampı’nda İsrail askerleri tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybetti.

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, deneyimli muhabir Şirin Ebu Akile’nin (51), Cenin kentinde İsrail askerleri tarafından gerçek mermiyle açılan ateş sonucu başından ağır yaralandıktan sonra yaşamını yitirdiği belirtildi.

Yerel gazeteci Ali es-Sumudi’nin de sırtından yaralandığı aktarılan açıklamada, durumunun stabil olduğu bilgisi paylaşıldı.

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde ise vurulmasının ardından kanlar içinde bir araca bindirilen gazeteci Akile’nin çelik yelek giydiği görülüyor.

Kudüs’teki evine Filistin bayrakları asıldı
Ebu Akile’nin Doğu Kudüs’teki evinde taziye merasimi düzenlendi. Filistinli gazetecinin yakınları, meslektaşları ve Filistinli siyasiyeler Ebu Akile ailesine taziyelerini sunmak için Doğu Kudüs’ün Beyt Hanina semtindeki evinin önünde toplandı.

Burada bazı Filistinliler, İsrail güçlerince yasak sayılmasına rağmen evin önündeki duvar ve direklere Filistin bayrakları astı.

 

Evin önünde ayrıca deneyimli gazeteci Ebu Akile’nin konuşmalarından kayıtlar ve Filistin direnişini anlatan marşlar çalındı.

Filistin Adli Tıp Enstitüsü: Ödürücü bir kurşunla vurulmuş

Batı Şeria’nın kuzeyinde yer alan Nablus kentindeki Necah Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Adlı Tıp Enstitüsü Müdürü Reyyan el-Ali, Ebu Akile’nin cesedi üzerinde yapılan otopsinin ardından bir basın toplantısı düzenledi.

Ebu Akile’nin kafasındaki yaranın büyüklüğüne işaret eden Ali, “Geniş bir yara oluşmuş. Kafatasında ve beyninde tam bir dağılma olmuş durumda. Ebu Akile öldürücü bir kurşunla vurulmuş. Deforme olmuş kurşun da laboratuvarda incelenmek üzere muhafaza ediliyor.” dedi.

Filistinli gazetecinin kafasından vurulmuş olması hasebiyle otopsi çalışmasının ilk aşamasını kafa bölgesinde yaptıklarını aktaran Ali, ikinci aşama olan vücudun diğer bölgelerinde de otopsi yapacaklarını belirtti.

Ebu Akile’nin ölüm sebebini öğrenmek ve cinayetin sorumlularına ilişkin kanıt için otopsi işleminin başsavcılıktan gelen talimatlar doğrultusunda gerçekleştirildiğini dile getiren Ali, şunları kaydetti:

“Ebu Akile’ye isabet eden kurşun bir metreden uzak mesafeden sıkılmış. Kurşunun bir metreden yakın mesafeden olduğuna dair herhangi bir kanıt yok. Kurşunun türüne dair bilgiler ise adli laboratuvardan sonraya bırakıldı. Kullanılan silah ise yüksek hıza sahip.”

İsrail ordusu inceleme başlattı

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada ise olayla ilgili inceleme başlatıldığı belirtildi.

rdu güçlerinin, “Cenin Mülteci Kampı’ndaki terör şüphelilerini yakalamak için terörle mücadele faaliyeti yürüttüğü” aktarılan açıklamada, İsrail askerlerinin kampa müdahalesi sırasında “onlarca silahlı Filistinlinin İsrail askerlerine ateş açtığı ve askerlere doğru patlayıcı madde fırlattığı” ileri sürüldü.

İsrail askerlerinin de “silahlı kişilere ateşle karşılık verdiği ve vurulanlar olduğu tespit edildiği” kaydedilen açıklamada, “Ordu olayı araştırıyor ve gazetecilerin Filistinli silahlı kişiler tarafından vurulmuş olma olasılığını inceliyor.” ifadelerine yer verildi.

 

 

Saha gazetecilerindendi

Öte yandan Al Jazeera’nın sitesinde yer alan haberde de Şirin Ebu Akile’nin kanalın ilk nesil saha gazetecilerinden olduğu, İsrail’in, işgal altındaki topraklarda Filistin halkına yönelik saldırılarını kayıt altına almak için bölgede uzun süredir çalışmalar yürüttüğü belirtildi.

Haberde ayrıca, 1971 Kudüs doğumlu olan gazetecinin, Ürdün’deki Yermuk Üniversitesi Gazetecilik ve Medya Bölümü mezunu olduğu bilgisi paylaşıldı.

Cenin kentine baskın düzenleyen ve bir Filistinliyi gözaltına almak için evinin çevresini kuşatan İsrail güçleri ile Filistinliler arasında olay çıkmıştı.

Al-Jazeera: Meslektaşımızın öldürülmesinden İsrail hükümetini sorumlu tutuyoruz

Katar merkezli Al-Jazeera kanalı, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, “İsrail işgal güçleri, muhabirimiz Şirin Ebu Akile’ye soğukkanlılıkla, uluslararası yasaları ve normları ihlal ederek ve önceden tasarlanmış bir cinayetle suikast düzenledi.” ifadelerine yer verdi.

Deneyimli gazeteci Akile’nin, “kimliğini açıkça gösteren bir basın yeleği giydiği sırada doğrudan kendisini hedef alan gerçek mermilerle” öldürüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, “Basının görevini gerçekleştirmesini engellemeyi amaçlayan bu menfur suçu kınıyor ve meslektaşımızın öldürülmesinden İsrail hükümetini sorumlu tutuyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Olayın takipçisi olacağını vurgulayan Aljazeera, açıklamasına şöyle devam etti:

“Uluslararası toplumu, İsrail işgal güçlerini, Şirin Ebu Akile’yi kasıtlı olarak hedef aldığı ve öldürdüğü için kınamaya ve hesap sormaya çağırıyoruz.

Ne kadar suçlarını örtbas etmeye ve adaletten kaçmaya çalışsalar da hukuki yollardan hesap sorulması için faillerin peşini bırakmayacağımızı taahhüt ediyoruz.”

Aljazeera çalışanları, gazeteci Ebu Akile’nin öldürülmesini protesto etti

Aljazeera’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, stüdyoda bir araya gelen onlarca kanal çalışanı, Ebu Akile’nin fotoğraflarını taşıdı.

Paylaşılan videoda kanalın tecrübeli sunucusu Abdussamed Nasır, arkadaşlarının kasten öldürüldüğünü belirten bir kınama mesajı okudu.

Aljazeera televizyonunun sosyal medya hesaplarından olaya ilişkin yapılan açıklamada, Ebu Akile’nin işgal altındaki Batı Şeria’da İsrail askerleri tarafından açılan ateş sonucu öldürülmesinden İsrail hükümeti sorumlu tutulmuş ve “İsrail işgal güçleri, muhabirimiz Şirin Ebu Akile’ye soğukkanlılıkla, uluslararası yasaları ve normları ihlal ederek ve önceden tasarlanmış bir cinayetle suikast düzenledi.” ifadelerine yer verilmişti.

Ebu Akile’nin hayatını kaybettiği olayda yaralanan gazeteci Ali es-Sumudi de İsrail güçlerinin gazetecileri “doğrudan ve kasıtlı” olarak hedef aldığını söylemişti.

Katar Dışişleri Bakanlığı da Ebu Akile’nin Filistin’de İsrail askerleri tarafından açılan ateş sonucu yaşamını yitirmesini “devlet himayesinde yapılan İsrail terörü” olarak nitelemişti.

Olayda yaralanan gazeteci: Kasıtlı olarak hedef alındık

Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberine göre, İsrail güçlerinin Cenin Mülteci Kampı’nda ateş açması sonucu yaralanan Filistin merkezli Kudüs gazetesi muhabiri Ali es-Sumudi, olay sırasında Ebu Akile ve gazetecilerle birlikte olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Kuruluşuna (UNRWA) bağlı okulların yakınında bulunduklarını ve gazetecilere özel kask ve yelek giydiklerini aktaran Sumudi, “İsrail güçleri doğrudan gazetecileri hedef aldı.” dedi.

Sumudi, Ebu Akile’nin hayatını kaybettiğini ve kendisinin yaralandığını ifade ederek, “Gazetecilerin bulunduğu yer, İsrail askerlerinin açıkça gördüğü bir yerdi. Bulunduğumuz yerde silahlı biri ya da çatışma yoktu. Kasıtlı olarak hedef alındık.” diye konuştu.

Filistin Dışişleri Bakanlığı: Aljazeera muhabiri İsrail terörizminin kurbanıdır

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise Ebu Akile’nin kasıtlı olarak öldürüldüğü vurgulanırken, İsrail güçlerinin Cenin kentine yaptığı baskın da kınandı.

Ebu Akile’nin öldürülmesinin, “Filistin halkının yanı sıra özellikle sahada görev yapan gazetecilere yönelik devam eden saldırı ve öldürmelerin bir parçası olduğuna” işaret edildi.

İsrail’in Filistin halkına karşı işlediği suçları örtbas etmek için sistematik işgal siyasetini sürdürdüğü belirtilen açıklamada, yaşananların tüm sorumluluğunun doğrudan İsrail’e ait olduğu kaydedildi.

Açıklamada, “Şirin Ebu Akile, doğrudan İsrail terörizminin kurbanıdır. Aljzeera muhabiri aynı zamanda uluslararası çifte standartların ve Uluslararası Ceza Mahkemesinin sessizliğinin kurbanı oldu.” ifadeleri kullanıldı.

Dışişleri Bakanlığı, basın ve insan hakları kuruluşlarına, olayı başta UCM olmak üzere tüm uluslararası mahkemelere taşıma çağrısı yaptı.

ABD’nin Tel Aviv Büyükelçisi, Aljazeera muhabirinin öldürülmesi hakkında “derin soruşturma” istedi

ABD’nin Tel Aviv Büyükelçisi Tom Nides, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Aljazeera’nın Amerikalı ve Filistinli gazetecisi Şirin Ebu Akile’nin ölüm haberini almaktan çok üzgünüm. Cenin’de onun (Ebu Akile’nin) ölümü ve bir gazetecinin de yaralanmasıyla ilgili detaylı bir soruşturma yapılmasını teşvik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

İsrail askerlerinin bu sabah işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan Cenin Mülteci Kampı’na düzenlediği baskını takip ederken İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Filistinli gazeteci Ebu Akile’nin, aynı zamanda ABD vatandaşı olduğu bildirildi.

Katar: İsrail’de devlet terörü işlendi

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lulu el-Hatır, işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin kentinde yaşanan olay üzerine Twitter’dan paylaştığı kınama mesajında İsrail’e verilen koşulsuz desteğin durması gerektiğini belirtti.

Ebu Akile’nin Cenin Mülteci Kampı’nda İsrail askerleri tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybettiğini aktaran Hatır, “İsrail’de devlet terörü işlendiğini” ifade etti.

İsrail, Aljazeera’nın muhabirinin öldürülmesi hakkında “ortak soruşturma” teklif etti

İsrail Dışişleri Bakanlığından muhabirin öldürülmesinin ardından yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Aljazeera’nın kadın muhabiri Şirin Ebu Akile’nin “üzücü ölümüne” ilişkin Filistinlilere “ortak tıbbi soruşturma teklif ettiklerini” belirtti.

Gazetecilerin “çatışma bölgelerinde korunması gerektiği ve gerçeği öğrenmek için herkesin sorumlu olduğunu” aktaran Lapid, “İsrail ordusunun terörle mücadele ve İsraillilerin öldürülmesini engellemek için gerekli her yerde operasyon yürüteceğini” kaydetti.

Lapid’in açıklamasında, Akile’nin İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu öldüğüne dair herhangi bir detay yer almadı.

 

Bennett “Filistinlilerin sorumlu olmasının muhtemel göründüğünü” savundu

İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Naftali Bennett’in, İsrail askerlerinin Batı Şeria’daki Cenin Mülteci Kampı’na bu sabah düzenlediği baskında, gazeteci Ebu Akile’nin başından vurularak öldürülmesine ilişkin açıklamalarına yer verildi.

Bennett, “Topladığımız bilgilere göre, gazetecinin talihsiz ölümünden o sırada ayrım gözetmeksizin ateş açan silahlı Filistinlilerin sorumlu olması muhtemel görünüyor.” ifadelerini kullandı.

Açıklamada Cenin’de çekildiği ileri sürülen bazı görüntülere işaret eden Bennett, “Cenin’deki Filistinliler, ‘Bir askeri vurduk, yerde yatıyor’ diye övünerek görüntüler kaydetti. Ancak hiçbir İsrail askeri yaralanmadı. Bu da gazeteciyi vuranın Filistinli teröristler olma olasılığını artırıyor.” iddiasında bulundu.

İsrail’in “terörle mücadele operasyonlarını sürdüreceğine” işaret eden Bennett, şunları kaydetti:

“İsrail, gerçeğe ulaşmak için mevcut tüm belge ve bulgulara dayalı ortak bir patolojik analiz ve soruşturma yürütmek üzere Filistinlilere çağrı yaptı. Şimdiye kadar Filistinliler bu teklifi reddettiler.​​​​​​​

İsrail ordu güçleri, ölümcül terör dalgasını sona erdirmek ve İsrail vatandaşlarının güvenliğini sağlamak için terörle mücadele operasyonlarına devam edecek.”

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada ise “Ebu Akile’nin Filistinlilerin ateş açması sonucu öldüğüne ilişkin işaretler bulunduğu” ileri sürüldü ve Filistin yönetimine “gerçeği ortaya çıkarmak için söz konusu soruşturmada iş birliği” çağrısı yapıldı.

Öte yandan İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Ebu Akile’nin “Arap basınının aktardığının aksine Filistinlilerin ateş açması sonucu öldüğüne ilişkin ilk işaretler bulunduğunu” savundu.

 

“Kapsamlı soruşturma” çağrısı

Öte yandan, İngiltere’nin Tel Aviv Büyükelçisi Neil Wigan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, gazetecilerin güvenli ve özgür bir şekilde işlerini yapmalarına izin verilmesi gerektiğini vurgulayarak, olayla ilgili “hızlı, kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma açılması” çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği (AB) Orta Doğu ve Kuzey Afrika Sözcüsü Luis Miguel Bueno de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Ebu Akile’nin öldürülmesiyle ilgili hızlı ve bağımsız bir soruşturma açılması talebinde bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Barış Süreci Özel Temsilcisi Tor Wencesland da Twitter’dan yaptığı açıklamada, Aljazeera’nın deneyimli gazetecisi Şirin’in öldürüldüğü olay için “hızlı ve kapsamlı soruşturma” çağrısında bulundu.

ABD’nin Kudüs’teki Büyükelçiliğine bağlı Filistin İşleri Biriminin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise hem kendileri hem tüm Filistinliler tarafından tanınan gazeteci Şirin Ebu Akile’nin öldürülmesi olayıyla ilgili kapsamlı bir soruşturma sürecinin başlatılması çağrısında bulunuldu.

Fransa Gazeteciler Birliğinden kınama

Fransa Ulusal Gazeteciler Birliği-Genel İş Konfederasyonu (SNJ-CGT ) Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Filistinli meslektaşımız Şirin Ebu Akile’nin İsrail ordusu tarafından öldürülmesini esef ve şiddetle kınıyoruz. O, mesleğini icra etmek için Cenin’deydi. Gazeteciler hedef değil.” ifadesi kullanıldı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler: BM kararının ihlali

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Genel Sekreteri Christophe Deloire tarafından Twitter’dan yapılan açıklamada ise “AlJazeera gazetecisi Şirin Ebu Akile’nin vurulması, sivillerin korunmasını gerektiren Cenevre Sözleşmesinin ve gazetecilerin korunmasına ilişkin 2222 sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararının açıkça ciddi bir ihlalini teşkil ediyor.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, RSF’nin İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid’in ülkesinin gazetecinin nasıl öldüğüyle ilgili ortak soruşturmada yer alması önerisinden mutmain olmadığı belirtilerek, en kısa zamanda bağımsız bir uluslararası soruşturmanın başlatılması gerektiği kaydedildi.

 

AA/BRT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here