Başsavcı Sarper Altıncık 2024-2025 Adli Yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, devletin görevinin sadece suçu cezalandırmak değil, ıslaha ilişkin de gerekli adımları atmak olduğunu söyledi.
Mahkumların topluma yeniden kazandırılması gerektiğini belirten Altıncık, Şartlı Tahliye Tüzüğü’nün mahkumların ıslah edilmesi amacına hizmet etmediğini savundu…
KKTC’de nüfusa göre suç işleme oranlarının yüksek olduğunu belirten Altıncık, bu artışın önüne geçilemediğini söyledi.
Sarper Altıncık, mahkemelerin verdiği cezalara zaman zaman toplumdan eleştiriler geldiğini anımsatarak, hukuk devlketi olan KKTC’de mahkemelerin veya başsavcılığın mevcut yasaları mevcut şekliyle uygulamaktan başka şansının bulunmadığını hatırlattı.
Ceza davalarındaki artışa işaret eden Altıncık, toplumsal düzeni ve kamu vicdanını rahatsız eden bu gelişmelerin kolluk güçleri ve yargı üzerinde ciddi bir yük yarattığını belirtti, etkin denetimin önemine vurgu yaptı.
Kamu görevlilerin işlediği suçlarda da artış olduğunu belirten Altıncık, caydırıcı cezalar verilmesi gerektiğini, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun da bu yönde titiz çalışması gerektiğini söyledi.
Altıncık, yolsuzlukların da önüne denetimle geçilebileceğini kaydetti.
Konuşmasında mülkiyet konusuna da değinen Başsavcı, Güney Kıbrıs’ta açılan davaların Taşınmaz Mal Komisyonu’nun önemini bir kez daha gösterdiğini söyledi.
Taşınmaz Mal Komisyonunda başsavcılığın da etkin bir şekilde çalıştığını anlatan Altıncık, etkin bir iç hukuk yolu olan TMK’nın etkinliğinin daha da artırılması gerektiğini kaydetti.