Yüksek Mahkeme Başkanı Özerdağ, yeni Adli Yıl öncesinde değerlendirmelerde bulundu

0
18

Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, BRT’de yayınlanan ‘Manşet+’ programına katılarak yeni Adli Yıl açılışı öncesinde değerlendirmelerde bulundu.

Yeni Adli Yıl’da mahkemelerin üzerinde büyük bir yük olduğunu kaydeden Özerdağ, davaların hızlı sonuçlanması konusunda çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Mahkemelerin tarihi bir binada faaliyet göstermesinin yarattığı sıkıntılardan bahseden Özerdağ, “Mahkeme binalarının yetersiz kaldığının, teknolojik altyapının kullanılmasında da sorunlar yaşandığı bilinen bir gerçekliktir.Bunların giderilmesi, yargıçlarımıza ve personelimize daha iyi bir çalışma ortamı yaratmak amaçlarımız arasındadır” diye konuştu.

Kadro teşkilat yapısının yapılandırılmasının önemine de işaret eden Özerdağ, bütçede Mahkemelere ayrılan kısmın yeterli olmadığı görüşünü de paylaştı.

Ülkedeki nüfusun ve adli olayların artışı ile yargıç sayısının yetersiz kalabildiğini belirten Özerdağ, yargıç ve personel alımı ve bunların yetiştirilmesi için belli bir süreye ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Özellikle Ağır Ceza Mahkemesi’nin baktığı davalarda artış yaşandığını kaydeden Özerdağ, “20 yıl önce tek bir Ağır Ceza Mahkemesi vardı ve geziciydi. Son 10 yılı aşkın bir süredir bunu 3 ağır ceza mahkemesine çıkarttık ama bu bile yetersiz oluyor” dedi.

Bir soru üzerine uyuşturucu suçlarında ciddi bir artış yaşandığına vurgu yapan Özerdağ, sahte diploma ve sahte reçete konularının da mahkemenin gündemini yoğunlaştırdığını belirtti.
Uyuşturucu sorununun üzerine gidilmesinin önemine işaret eden Özerdağ, gençlerin büyük bir tehlike altında olduğunu vurguladı.

Özerdağ “Ülkemizin üniversite ülkesi olduğu göz önüne alındığında, gençlerin uyuşturucuya ulaşmasının önünün tıkanması, eğitim verilmesi, uyuşturucunun zararlarının anlatılması konusunda devlet politikasının ciddi bir şekilde yaratılması gerekir. Sadece mahkemelere gelen suçluların cezalandırılması yönüyle bu iş çözümlenemez bu işte eğitim en önemli noktadır” dedi.

Trafik kazalarını önlemede de sadece cezanın yeterli olmadığını vurgulayan Yüksek Mahkeme Başkanı, bu konuda da eğitimin önemine vurgu yaptı. Ölümlü trafik kazalarının arttığına dikkat çeken Özerdağ, caydırıcı olması için bu konuda ağır cezalar vermeye dikkat ettiklerini söyledi.

Özerdağ, Güney Kıbrıs’ta görüşülen mülkiyet ile ilgili davalara ilişkin soruyu da yanıtladı, bu konunun Kıbrıs sorununun bir parçası olduğunu söyledi.

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının yönlendirilmesi ile ülkemizde Taşınmaz Mal Komisyonu kuruldu. Komisyon bu sorunların barışçıl ve dostane çözümü için taraflara bir mekanizma oluşturmuştur” diyen Özerdağ, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Ülkede yaşanan mülkiyet sorunu açısından Taşınmaz Mal Komisyonu’nun önemine dikkat çekilmeli ve Komisyon’un önü açılmalıdır. Taşınmaz Mal Komisyonuna yapılan başvurular da engellenmemeli, başvurucuların tazminatı erken zamanda ödenip dosyalar kapatılmalıdır. Dolayısı ile bu yönde yapılacak çözümün Kıbrıs sorununun çözümüne de büyük katkısı olacağını bu adada yaşayan herkes tarafından kabul edilmesi gerekir.”

Güney’de Kıbrıs Türkleri’nin bıraktığı taşınmaz mallarda da büyük sorunlar yaşandığını belirten Özerdağ, “Kıbrıs sorununu çözmek istiyorsak mülkiyet konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını takip ederek anlayış ile çözmenin faydalı olacağını inanıyorum” dedi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here