Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası(KTOEÖS), eğitim-öğretimdeki sorunlar ile Milli Eğitim Bakanlığı ve hükümetin icraatlarını eleştirdi.
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler SendikasıBaşkanı Selma Eylem, sendika lokalinde düzenlenen basın toplantısında li Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun, yasa ve etik dışı davrandığı gerekçesi ile istifa etmesi gerektiğini savundu.
Haziran ayında herhangi bir grev yapılmamasına rağmen, öğretmenlerin Haziran maaşlarına grev kesintisi uygulandığını belirten Eylem, “ekonomik çöküş yaşanan, alım düşünün gittikçe düştüğü bir dönemde böylesi bir kesinti yapılması inanılır gibi değil.dedi.
Milli Eğitim Bakanı’nın okullarda 2 gün öğleden sonra eğitim yapılacağı söylemleri ile kamuoyunu yanılttığını da ileri süren Selma Eylem, bu uygulama için okullarda herhangi bir altyapı hazırlığı yapılmazken sadece ders sayılarının artırıldığına dikkati çekti.
Eylem, müdür, müdür muavini ve öğretmen nakilleri konusunda da sıkıntılar olduğuna işaret ederek, nakillerin Türkiye’den öğretmenleri yerleştirebilmek amacıyla bile isteye ihtiyacın altında açıldığını iddia etti.
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Selma Eylem, 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı’nda gerek eksik öğretmen kadroları gerekse altyapı sorunları nedeniyle ülkeyi bir kaos ortamı beklediğini ileri sürdü.
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Eğitim Sekreteri Adnan Zekai de Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun eğitimde mevcut sorunları görmezden gelerek, kendisine verilen emirleri uyguladığını ileri sürdü.
Eğitimdeki sorunlara, birlikte çözüm üretilmesi gerektiğine işaret eden Zekai, Milli Eğitim Bakanı’nın sorunlar karşısında bilimsel olmayan, plansız ve programsız uygulamalar yaparak ben yaptım olur mantığı ile hareket ettiğini ifade etti.
Adnan Zekai, münhallerin açılabilmesi için gereken yer değiştirme/nakil işlemlerinin yasal bir zorunluluk olduğuna dikkati çektiği açıklamasında, yüzlerce öğretmenin nakil haklarının ve işsiz bekleyen yüzlerce öğretmenin haklarının gasp edildiğini savundu.
Adnan Zekai, birçok öğretmenin sırada beklemesine rağmen nakillerin açılmama sebebinin, Türkiye’den sözleşmeli öğretmen getirme çalışmalarının bir parçası olduğunu savundu.
Okul binası hasarlı olup, eğitimin yapılamadığı Namık Kemal Lisesi, Dr. Fazıl Küçük Endüstri Meslek Lisesi, Erenköy Lisesi, Güzelyurt Meslek Lisesi ve Cumhuriyet Lisesi ile ilgili hala bir adım atılmadığını belirten Zekai, Eylül ayında bu okullarda eğitimin nasıl başlayacağının belli olmadığını kaydetti.
Adnan Zekai, okullarda Türkçe bilmeyen ve kalabalık öğrencilerin yer aldığı sınıflar konusunda da henüz net bir adım atılmadığını belirtti.
Adnan Zekai, sendika olarak tüm bu konulardaki sorunlarla ilgili mücadelenin yapılacağını, müdür ve müdür muavini münhalleri ile ilgili konunun ise hukuki olarak mücadelesine derhal başlanacağını kaydetti.