18. Kıbrıs İpek Koza Günleri başladı

0
77

Girne Belediyesi’nin , Beylerbeyi Muhtarlığı ve Yeşil Barış Hareketi işbirliğinde 18’incisini düzenleyeceği Kıbrıs İpek Koza Günleri , bugün başladı.

Bu yıl deprem felaketi nedeniyle sahne performanslarına yer verilmeyecek Kıbrıs İpek Koza Günleri, Kıbrısta İpek böcekçiliği tarihi , ipekböceği yetiştiriciliği , ipek koza el işi sanatı üretim çalışmaları , konulu söyleşilerin yanı sıra , şiir müzik dinletisi , seramik ve ipek koza el işi üretimi canlı performansları, gibi etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Kıbrıs İpek Koza Günleri’nin açılışında konuşan , Yeşil Barış Hareketi Genel Sekreteri Doğan Sahir, Kıbrıs İpek Koza Günleri’nin, ülkenin önemli değerleri ipek koza işçiliği , ipekböceği yetiştiriciliği ve dut ağaçlarının , yaşatılması amacıyla düzenlendiğini anımsatarak , deprem nedeniyle etkinliğin bu yıl İpek Koza Günleri adıyla gerçekleşeceğini dile getirdi.

Kuresle ısınmanın etkileriyle birlikte ülkede dut ağaçlarının yaygınlaştırılmasının önemine dikkat çeken Sahir, kültürümüze ait önemli bir değer olan İpek koza işçiliğinin, sahiplenilmesi ve organizasyonun uluslararası boyuta taşınması gerektiğine dikkat çekti.

Beylerbeyi Muhtarı Niyazi Engin, organizasyonun, Kıbrıs el sanatları ve kültürünün en önemli değerlerinden olan ipek böcekçiliği, ipek koza el sanatlarının yaşatılması , yaygınlaştırılması, ,dut ağaçlarının korunması yeni fidanların hayat bulmasına yönelik bilinç geliştirmek hedefiyle düzenlendiğini anımsatarak, ülkede ipek koza işçiliğine ilginin artması ve bu kültürün geleceğe aktarılmasına katkı sağlanmasının sevindirici olduğunu belirtti.

Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul, ise ipek böceği yetiştiriciliği ve ipek koza işlerinin bu güne kadar varlığını sürdürse de, ciddi ekonomik değere dönüştürülemediğini belirterek, dünyada el emeği el işlerinin değer bulması açısından ciddi çalımalar yapıldığını anımsattı.

İpek koza işleri gibi Kıbrıs kültürüne ait birçok değerli el işinin bu güne kadar geri planda kaldığını dile getiren Şenkul, bu değerlerin , geleneklerin, kadın kooperatifleri, çevre ve kültür dostu insanların özverili uğraşlarıyla bu güne kadar ayakta kaldığını anlattı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da konuşmasında, etkinliği düzenleyen herkesi kutlayarak, Kıbrıs Türk halkının adadaki varlığını , kültürüne , eski gelenek görenek örf ve adetlerine sahip çıkarak sürdürdüğünü dile getirdi.

Bir toplumun varlığını sürdürmesinin teminatının üretim olduğunu vurgulayan Tatar,endüstiri ve sanayinin gelişmesiyle ipekböceği yetiştiriciliği ipek koza işleri gibi geleneksel üretimleirn ihmal edildiğini kaydetti.

Bu günlerde , tekrar ipek böceği ve onun ürünü olan koza el işlerinden ekonomik ürün yetiştirebilmek için yeniden çalışmalar yapıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar,eşi Sibel Tatar öncülüğünde, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde hayata geçen yeni bir projeyle Kuzey Kıbrıs’ta ipekçiliğin yeniden geliştirilmesi ve bu geleneğe sahip çıkılarak yaşatılması için bir çalışma başlatıldığını anımsattı.

Girne Belediyesi bu yıl , vatandaşların etkinliğe katılımını kolaylaştırmak için , bu yıl 10.00-20.00 saatleri arasında Baldöken Otoparkıyla Beylerbeyi arasında toplu taşıma olanağı sağlamasıyla , etkinliğe yoğun bir katılım sağlandı.

Vatandaşlar ve stand kuran üreticiler de Kıbrıs İpek Koza Günleri etkinliğiyle ilgili düşüncelerini dile getirdi.

Kıbrıs’ta ipek böcekçiliği tarihi , ipekböceği yetiştiriciliği , ipek koza el işi sanatı üretim çalışmaları , konulu söyleşilerin yanı sıra , şiir müzik dinletisi , seramik ve ipek koza el işi üretimi canlı performansları, gibi etkinlikler yer alacacağı etkinlik boyunca, açılan standlarda da Kıbrıs’a özgü çeşitli el sanatları ve yiyecek içecek satışı da yapılacak.

İpek Koza günleri yarın akşam 19.00da sona erecek.

BRT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here