Anayasa Mahkemesi, Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’nı Anayasa’ya aykırı bularak iptal edilmesine hükmetti

0
97

Anayasa Mahkemesi yerel seçimlerin Kasım ayına ertelenmesini öngören Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’nın, Anayasa’nın 119’uncu maddesine aykırı olduğuna oy birliğiyle karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisitarafından yerel seçimlerin Kasım ayına ertelenmesini öngören Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası hakkında dosyalanan davanın görüşülmesini tamamlayarak, kararını açıkladı.

 

Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararı okuyan Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Şefik, yerel seçimlerin Kasım ayına ertelenmesini öngören Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’nın, Anayasa’nın 119’uncu maddesine aykırı olduğuna oy birliğiyle karar verildiğini ifade etti.

Kararın okunmasının ardından Avukat Ezer Özsoy ile birlikte basına açıklama yapan CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın, Ulusal Birlik Partisi’nin yasa tanımaz tutumunun hukuktan geri döndüğünü vurguladı.

 

CTP’nin mahkemeye taşıdığı davanın, yasalara aykırılığının oy birliği ile karara bağlandığını söyleyen Sorakın, karar ile belediye başkanlarının uzatılmış görev sürelerinin de yok hükmünde olduğunu belirtti.

 

Ülkenin hukuk devleti olduğunun bilinci ve Anayasa’nın üstünlüğünün farkında hareket edilmesi gerektiğini dile getiren Sorakın, bundan sonraki süreci hukukçularıyla birlikte değerlendirerek, gerekli açıklamaları yapacaklarını, söz konusu karardan memnun olduklarını kaydetti.
Sorakın, sonraki sürecin belirlenmesi ve kaos yaşanmaması adına tüm tarafların Cumhuriyet Meclisi’nde konsensüs sağlayarak hareket etmesi gerektiğini de ifade etti.

 

CTP milletvekili Ürün Solyalı da, Anayasa Mahkemesi’nin seçimlerin Kasım ayına ertelenmesi kararını iptal ettiğini ayrıca yerel seçime kadar eski yönetimlerin görevlerini sürdürmesinin Anayasa’nın 119’uncu maddesine aykırı olduğunu tespit ettiğini anımsattı.

Solyalı, “Yaratılan kaosun çözümü Anayasa Mahkemesi’nde değildir” diyerek, çoğunluğu elinde bulunduran hükümetin Anayasa’ya bağlı hareket etmesi gerektiğini, göz ardı edilen yasaların sorumluluğunun mahkemelerde olamayacağını söyledi.

 

Hükümetin, muhalefet ve belediyelerle mecliste konsensüs sağlaması gerektiğine de işaret eden Solyalı, yenisi gelene kadar eskilerin günlük görevlerini devam ettirmesinin doğru olacağını belirtti.

 

Belediyelerde örgütlü sendikalar adına açıklama yapan BES Başkanı Mustafa Yalınkaya da, ülkenin yasa tanımaz bir zihniyetle yönetildiğini savunarak , son kalenin bağımsız yargı olduğunu kaydetti.

 

Yalınkaya, emekçilerin yaşadıkları ve yaşayacakları tüm mağduriyetlerin sorumlusunun hükümet olduğunu belirtti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here