Tatar: KKTC’nin ambargo ve izolasyonlar altında tutulması hukuk ihlalidir

0
19

2024-2025 Adli Yılı açılış törenine katılmak üzere KKTC’de bulunan Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit ve Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Rıdvan Güleç, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından kabul edildi.

Kabulde Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, Yüksek Mahkeme Yargıçları Gülden Çiftçioğlu, Beril Çağdal, Peri Hakkı ile Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim de hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Tatar, kabulde yaptığı konuşmada KKTC’nin bir hukuk devleti olduğunu belirterek, “Adadaki varlığımızı ve milli değerlerimizi devam ettirebilmek için bu düzenin eskiden olduğu gibi devam etmesi gerekiyor” dedi.

Kıbrıs’ta bir işgal varsa bunun Kıbrıs Cumhuriyeti’nin işgali olduğunu yineleyen Cumhurbaşkanı, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin anayasasına baktığımızda Kıbrıs Türklerinin özden gelen egemenlik hakları mevcuttur” ifadelerini kullandı.

2004 Annan planı sonrasında Rumların tek taraflı olarak Avrupa Birliği’ne katılımının da hukuk ihlali olduğunu kaydeden Tatar, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin eşit kurucu ortağı olan Kıbrıs Türklerinin kendi devletlerini kurmak zorunda kaldı. Bu devletin ambargo ve izolasyonlar altında tutulması da uluslararası hukukun bir ihlalidir” diye konuştu.

Türkiye Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya da, KKTC’nin kuvvetli bir hukuk devleti olduğunu söyledi.

Özkaya, “En üst seviyede işbirliğini sürdürme noktasında kararlıyız. Her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez ise, KKTC’de Türk toplumunun ayrı bir devlet olduğu inancının tam olarak yerleştiğini, egemenlik hakkını savunma anlamında hiçbir tereddüt yaşanmadığını vurguladı.

Bunu AB’nin de Rum tarafının da bildiğini kaydeden Kerkez, KKTC’nin alsa geri adım atmayacağına inandığını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, KKTC’de güçlü bir yargı sistemi ve hukuk anlayışının hakim olduğunu gördüklerini belirtti.

Yiğit, “Güçlü bir yargının olması KKTC’nin egemen bir devlet olarak dünyada da yerini bulmasına büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

Türkiye Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Rıdvan Güleç de, KKTC yargıçlarının düşünce ve fikirlerinin KKTC’nin geleceği noktasında kendilerine umut verdiğini söyledi.

“Çok güçlü, adil ve dengeli bir yaklaşımları var” diyen Güleç, Kıbrıs davasının kendileri için milli dava olduğunu da belirtti.

Kabulde son olarak söz alan Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ ise Türkiye’den adli yıl açılışı için gelen konukları ağırlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Bertan Özerdağ, işbirliğinin her zaman devam ettiğini kaydetti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here