2.Alagadi Festivali başladı

0
28

Çatalköy – Esentepe Belediyesi’nin ikincisini bu yıl düzenlediği Alagadi Festivali başladı.

Çatalköy – Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok açılışta yaptığı konuşmada, bölgenin önemine değinerek her geçen gün büyüyen kalabalıklaşan Çatalköy-Esentepe bölgesinde bu gelişmenin çevre, yol sorunları gibi birçok sıkıntıyı da beraberinde getirdiğini anlattı.

Teknecik Elektrik Santrali’nden çıkan dumanın, insan sağlığında ciddi sorunla yarattığını belirten Kırok, 14 Ağustos Çarşamba akşamı MC Palace Otel’de 25 bilir kişi ve bölge vatandaşlarının katkılarıyla Teknecik Elektrik Santrali’nden kaynaklanan sorunlar, çözüm önerileriyle ilgili toplantı yapacaklarını kaydetti.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da, Alagadi’nin Teknecik Elektrik santralinden kaynaklanan olumsuzluklarla akla geldiğini dile getirerek, bir bölgenin gelişmesi büyümesi başka, kalkınması başka bir şey olduğuna işaret etti.

Tufan Erhürman, “Belli bir ölçü ötesinde büyüme zannedildiğinin aksine kalkınmaya hizmet etmez, kalkınmayı geri sarar ve başladığınız noktanın gerisine düşebilirsiniz” dedi.

Hem bölgede hem ülkede , acilen imar, nüfus ve yatırım planlamasına ihtiyaç olduğunu belirten Erhürman, bir ülkede çok kültürlülüğün doğru yönetilmesi halinde zenginlik, yanlış yönetilmesi halinde kaosa dönüşeceğini öne sürdü.

Başbakan Yardımcısı ve Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da, Çatalköy – Esentepe bölgesinin turizm ve yatırımlar açısından büyük bir gelişme içinde olduğunu kaydederek, bakanlık olarak yaşanan sıkıntıların giderilmesi için belediye ile işbirliği içinde çalıştıklarını söyledi.

Bölgede yeni yatırımların önünün açılmasının önemine dikkat çeken Ataoğlu, Şehircilik Dairesi, Girne ve Çatalköy – Esentepe Belediyelerinin imar planı günceleme çalışmalarının davam ettiğini anlattı.

Fikri Ataoğlu, bakanlığın bütçesiyle Lapta ve Çatalköy – Esentepe bölgesinde 2 halk plajı kazandırılarak belediyelere devredileceğini de ifade etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da konuşmasında, kültür gelenek göreneklerin yaşatılmasının Kıbrıs Türk halkını geleceğe taşıyacağına vurgu yaptı.

Tatar, “Önemli olan ülkemize, memleketimize ve KKTC’ye sahip çıkmaktır. Bunu hiçbir zaman unutmayalım. Esas olan ülkemizde Kıbrıs Türk Halkının kendi özünden gelen haklarıyla kültürüyle gelenek, görenek, örf ve adetleriyle ayrı bir halk olarak egemenliğiyle ve devlet sahibi olma zenginliğini koruyarak, varlığını ilelebet bu ülkede yaşatmasıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, ülkedeki doğal zenginliklerin korunmasının bir görev olduğunun, aynı zamanda gelişme ve kalkınmanın da sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

KKTC Devleti’nin dünyada yerini alırken bir cazibe merkezi olmaya aday olduğunu belirten Tatar, şunları kaydetti.

“Bugün Güney Kıbrıs’ta da çok yoğun yabancı nüfus vardır ancak benzer tartışmaları görmüyoruz çünkü gündem değildir. Bizde bu meseleler abartılarak gündem yapılmaktadır. Önemli olan bunları yönetebilmektir, çünkü netice itibarıyla KKTC turizmiyle üretimiye ayakta durmak durumundadır. Ambargo ve izolasyonlar altındaki ülkemizde yabancıların buraya gelip yaşamlarını sürdürmek için tercih etmeleri ve yaptıkları tanıtım faaliyetleriyle buraya daha fazla turist çekmeleri, KKTC’yi bir marka olarak dünyadaki haklı yerini alma noktasına getirmiştir.”

Etkinlik, halk dansları gösterileri, Türkiye’nin ünlü darbuka sanatçısı Ceren Özdemir ve ses sanatçısı Merve Özbey sahne aldığı festivalin ilk gün etkinlikleri, Dj Samet performansıyla tamamlandı.

Festival bugün de çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak, ayrıca kurulan standlarda yiyecek içecek, hediyelik eşya ve el sanatlarının satışı gerçekleştirilecek.

HENÜZ YORUM YOK