Meclis Genel Kurulu toplantısı tamamlandı…

0
47

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplantısı milletvekillerinin güncel konuşmaları ve milletvekillerinin sorularına yanıt verilmesinin ardından tamamlandı

-Özuslu diploma ile kamuda kademe ilerlemesi konusunu ele aldı

Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa Milletvekili Sami Özuslu, “Sahte/Usulsüz Diplomaların Bir Başka Yönü” konulu güncel konuşma yaptı.

Personel Dairesi’ne başvuru yaparak 2020-2024 arasında kamudaki kademe ilerlemeleriyle ilgili bilgi aldığını dile getiren Özuslu bu rakamları paylaştı.

Aldığı bilgiye göre, Akdeniz Karpaz Üniversitesi’nden toplamda 117 diploma sunulduğunu bunların 101’i ile kademe ilerlemesi sağlandığını; AÖA’dan 117 diploma sunulduğunu bunların hiçbirinin herhangi bir hak yaratmadığını; DAÜ’den 170 diploma sunulduğunu bunların 84’ünün kademe ilerlemesine neden olduğunu; GAÜ’den 58 diploma sunulduğunu 28’inin kademe ilerlemesi sağladığını; Girne Üniversitesi’nden 5 diploma sunulduğunu bunun 4’ünün kademe ilerlemesi sağladığını; KAÜ’den 5 diploma sunulduğunu bunun 3’ünün kademe ilerlemesi sağladığını; Kıbrıs İlim Üniversitesi’nden 23 diploma sunulduğunu bunun 17’sinin kademe ilerlemesi sağladığı; Kıbrıs Sağlık Bilimleri ve Toplum Üniversitesi’nden 152 diploma sunulduğunu bunların 141’inin kademe ilerlemesi sağladığını; LAÜ’den 56 diploma sunulduğunu bunun 38’inin kademe ilerlemesi sağladığını; 15 Kasım Üniversitesi’nden 3 diploma sunulduğunu, bunun 2’sinin kademe ilerlemesi sağladığını; ODTÜ’den 9 diploma sunulduğunu bunun 3’ünün kademe ilerlemesi sağladığını; Rauf Denktaş Üniversitesi’nden 5 diploma sunulduğunu bunun hepsinin kademe ilerlemesi sağladığını; Uluslararası Final Üniversitesi’nden 2 diploma sunulduğunu kademe ilerlemesi sağlamadığını; UKÜ’den 62 diploma gittiğini bunların 34’ünün kademe ilerlemesiyle sonuçlandığını; YDÜ’den 197 diploma sunulduğunu, bunun 82’sinin kademe ilerlemesi sağladığını ifade etti.

Kamuda kademe ilerlemesi sağlayan üniversitelerin başını yüzde 31’le Kıbrıs Sağlık Toplum Bilimleri Üniversitesi’nin çektiğini dile getiren Özüsulu bunu Akdeniz Karpaz Üniversitesi’nin takip ettiğini belirtti, bu ikisinin kademe ilerlemesini sağlayan diplomaların yarısına denk geldiğini anlattı.

Kıbrıs Sağlık Bilimleri ve Toplum Üniversitesi’nden kamuya ibraz edilmiş diplomaların dağılımı hakkında da bilgi veren Özuslu, Kıbrıs Sağlık Bilimleri ve Toplum Üniversitesi’nin bir yüksek lisans diploması makinesi gibi olduğunu belirtti.

Bu diplomalardan kaç tanesinin sahte ya da usulsüz olduğunu tespit etmenin polisin ve YÖDAK’ın işi olduğunu vurgulayan Özuslu, eğitimin anayasal bir hak olduğunu, öte yandan kademe ilerlemesi açısından imtiyaz yaratan bu durumda da, “bu konu istismar mı ediliyor” diye sorgulamak gerektiğini belirtti.

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde bazı kayıtların, üniversitenin en üst makamları tarafından sildirildiğine dair iddialar olduğunu dile getiren Özuslu, bu konuda gerekli açıklamaların yapılmasını istedi.

-Çavuşoğlu: “Sahte diploma süreciyle ilgili hükümet çok kararlı”

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da yanıt vermek üzere kürsüye çıktı. Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde başlayan ve tartışmaya neden olan, ülkenin geleceği açısından da önemli olan bu konunun üzerinin kapanmasına izin vermeyeceklerini anlatan Çavuşoğlu, sahte diploma süreciyle ilgili hükümetin çok kararlı olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu hükümetin, polisin bağımsız şekilde yaptığı çalışmaları desteklediğini de ifade etti.

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde YÖK’ün yaptığı araştırmalar da olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, öte yandan bu üniversitede doğru dürüst eğitim alarak mezun olanların haklarını da korumak gerektiğini vurguladı.

Kademe ilerlemeleri için artık transkript de istendiğini belirten Çavuşoğlu, Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nden gelen diplomaların polisle paylaşıldığını, diğer üniversitelerden alınan diplomaların da incelenebileceğini dile getirdi.

-Uluçay: “KKTC ekonomisi açısından Güney Kıbrıs’la olan ilişkiler önemli”

Ardından CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay Çarşı Ekonomi ve Siyaset konulu güncel konuşma yaptı. Bugün AKPA’da Maraş’ın konuşulduğunu anımsatan Uluçay, geçen hafta Türkiye’de Korgeneral Osman Fazıl Polat Paşa’nın Şarkışla’daki konutunun müzeye dönüştürüldüğünü dile getirdi, bununla ilgili haberi okudu.

Fazıl Polat Paşa’nın oğlu Yılmaz Polat’ın müzenin açılış töreninde yaptığı törende Maraş bölgesinin alınması sürecini anlattığını söyleyen Uluçay, Polat Paşa’nın kendisine verilen görevin dışında, harekât planında olmamasına karşın Maraş’ı aldığını söylediğini belirtti.

Uluçay, 50 yıl sonra AKPA’da bunu tartışan vekillerinin bunu öğrenmelerinin önemli olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Türkiye’de enflasyonla ilgili açıklamalara işaret eden Uluçay, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın da konuşmalarında yaşanan enflasyon kavramı yanında hissedilen enflasyon kavramını da kullanmaya başladığını dile getirdi.

Türkiye’de Mayıs 2024 enflasyon rakamının açıklandığını, ileriki dönemde enflasyonun düşmesinin beklendiğinin söylendiğini ifade eden Uluçay, özellikle alım gücü düşük olan kesimde, hissedilen enflasyonun açıklanan enflasyonun çok üzerinde olduğunu anlattı.

Türkiye’de enflasyonu aşağıya çekmek için öngörülen politikalara işaret eden Uluçay, Türkiye’deki tasarruf tedbirlerine de değindi.

Ada-74 gemisiyle ilgili sürece de işaret eden Uluçay, bu geminin Gazimağusa- Mersin arası seferi yapamayacak bir gemi olduğunun kendisine daha önce söylendiğini belirtti.

Uluçay tasarruf tedbirlerine giden Türkiye’nin, finansmanını sağladığı bu gemiyle ilgili durumu da gündemine alması gerektiğini anlattı.

KKTC ekonomisi açısından Güney Kıbrıs’la olan ilişkilerin önemine değinen Uluçay, Güney Kıbrıs’la ticaret hacminin artırılmasının yararlı olacağını dile getirdi.

Güney Kıbrıs ekonomisiyle ilgili istatistiki verileri paylaşan Uluçay, Güney Kıbrıs’ta en fazla büyümenin inşaat sektöründe, ikinci en büyük büyümenin perakende ticarette olduğunu belirtti.

KKTC’de de benzer gelişmeler olduğunu söyleyen Uluçay, KKTC’de de ekonominin gelişmesini sağlayan iki sektörün inşaat ve ticaret olduğunu anlattı.

Uluçay bu bağlamda Güney Kıbrıs ile ticaret hacminin geliştirilmesinin yararlı olacağını belirtti, özellikle narenciye sektöründe bir planlamaya ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

-Şahiner: “Haziran ayı elektrik faturaları geldiğinde yer yerinden oynayacak”

Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefke Milletvekili Salahi Şahiner, “Elektrik Fiyatları” konulu güncel konuşma yaptı.

“Elektriğe çok ufak bir zam yapıldı. Bunlar daha iyi günlerimiz” diyen Şahiner bunun ardı arkası kesilmeyecek zamların ilk ayağı olduğunu ifade etti.

“Haziran ayı elektrik faturaları geldiğinde yer yerinden oynayacak” diyen Şahiner, “Dünyanın en ucuz elektriğini satacak ülkelerden biri olabilirdik, en ucuz üretim maliyetlerini kullanabilirdik” dedi.

Şahiner Kıb-Tek’e yatırım yapılmış olsaydı, maliyetin yarı yarıya düşürülebileceğini dile getirdi.

Dizel santrallerin, fahiş fiyata elektrik ürettiğini kaydeden Şahiner bu maliyetle birlikte elektrik fiyatlarının bu noktaya geldiğini söyledi.

Elektrik fiyatları böyle olduğu sürece üretimin batacağını anlatan Şahiner, gereken adımların atılması gerektiğini vurguladı.

Güncel konuşmaların ardından yazılı sorulara ve yanıtlara yer verildi.

Sorulara yanıt vermek üzere kürsüye çıkan Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu özel sektörde eğitim alanında çalışan ve sonradan kamuya giren öğretmenlerin yatırımları konusundaki kararın yasayla düzenlenebileceğini ifade etti, Bakanlık olarak buna karşı bir duruşları olmadığını dile getirdi.

Böylece Genel Kurul bugünkü toplantısını tamamladı. Genel Kurul sonraki toplantısını 11 Haziran’da yapacak.

tak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here