KKTC ile Türkiye arasında sanayi yatırımlarının kolaylaştırılmasına ilişkin anlaşma imzalandı

0
65

KKTC’de temaslarda bulunan Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır mevkidaşı Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu ile görüştü.

Görüşmede iki bakan KKTC’de Türkiye Vatandaşları ile Türkiye Cumhuriyeti ilgili Kanunlarına Göre Kurulmuş Şirketlerin Yapacağı Sanayi Yatırımlarının Kolaylaştırılması Anlaşması”na imza koydu.

Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkına uygulanan ambargo ve izolasyonlara karşı her daim Kıbrıs Türklerinin yanında olduğunu vurguladı.

KKTC’nin bekasının Türkiye’nin asla vazgeçmeyeceği temel politika olduğunu belirten Kacır, Kıbrıs Türk halkının varlığının, hürriyetinin ve geleceğinin teminat altın alınması, refah seviyesinin yükseltilmesi, KKTC’nin tüm kurum ve kuruluşlarıyla işbirliklerinin güçlendirilmesinin öncelikli hedefleri olduğunu kaydetti.

Kacır, “bölgesinde güç sahibi, dünyada söz sahibi bir Türkiye; KKTC’nin istikbali ve Kıbrıs Türk halkının kalkınması için en büyük güvence olmaya devam edecek” dedi.

KKTC’nin ekonomik potansiyelini ortaya çıkaracak projelerin destekçisi olmayı sürdüreceklerini ifade eden Kacır, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak altyapı, kapasite geliştirme, mevzuat oluşturma ve insan kaynağı açısından KKTC’deki işbirliklerimizi önemsiyoruz. Üniversiteleri ile akademik niteliği ve niceliği ile KKTC’nin bilgi temelli ekonomisi büyük potansiyel taşıyor. Bilim, teknoloji ve inovasyon ekosistemini geliştirme çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çukurova Kalkınma Ajansı aracılığı ile kalkınma projeleri için mali destek programının sürdürüldüğüne de işaret ederek, 2011 yılından bu yana uygulanan 27 mali destek programı kapsamında KKTC’nin kalkınmasına 1,1 milyar TL destek sağlandığını söyledi.

Türkiye’de tecrübe edilen Organize Sanayi Bölgelerini KKTC’de uygulamak için adımlar atıldığını anlatan Kacır, “birikim ve deneyimimizden hareketle KKTC’ye nitelikli, planlı ve çevreci sanayi alanları kazandırmayı arzuluyoruz” dedi.

Mehmet Fatih Kacır, “KKTC’deki kardeşlerimize yatırım alanı açarken, Türkiye’den gelecek yatırımcılarımıza da yatırım kolaylığı sağlamayı hedefliyoruz. Artık KKTC’nin sanayileşmeye, sanayinin de KKTC’ye ihtiyacı var. Sanayileşme konusundaki tecrübelerimizi buraya aktarmayı, üretim yeteneklerini birlikte geliştirmeyi arzuluyoruz. İmzaladığımız anlaşma ile finansal destek sağladığımız OSB’lerde TC vatandaşları ve Türkiye kanunlarına tabii şekilde kurulmuş şirketlerin KKTC’de gerçekleştireceği sanayi yatırımlarını birlikte kolaylaştırmış olacağız” ifadelerini kullandı.

Güvercinlik Büyük Organize Bölgesi’nin imar planlarının tamamlandığını ve ihale çalışmalarına başlandığını belirten Kacır, Güvercinlik Organize Sanayi Bölgesi’nin KKTC sanayisine yeni bir soluk getireceğine olan inancını dile getirdi.

Kacır, anlaşma ile Türkiye ve KKTC’den yatırımcılar arasıunda ortaya çıkan farkların giderilmesinin de hedeflendiğini kaydederek, Türkiye’den gelecek yatırımlarla Organize Sanayi Bölgeleri’ni üretim üssüne dönüştürmeyi amaçladıklarını söyledi.

Kacır, “böylelikle kurumsallaşmış şirketlerimizi buradaki OSB’lerde yatırım yapmaya teşvik edeceğiz. İki ülke arasında teknoloji ve bilgi transferini güçlendireceğiz. KKTC’nin sanayileşme yolculuğunda bir atılım başlatmış olacağız” dedi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu da konuşmasında, KKTC ekonomisinin sadece hizmetler sektörü ile kalkınabileceği algısına işaret ederek, Türkiye’nin altyapı, bilgi birikimi ve finans desteği ile ülkedeki sanayinin kabuk değiştirmesinin ivme kazanacağını söyledi.

Bugüne kadar Organize Sanayi Bölgelerinde üretime yönelik faaliyetlerin yapılamadığını anlatan Amcaoğlu, Kıbrıs Türkü’nün bu topraklardaki varlığının devam edebilmesi için daha çok üretmesinin ve daha çok üretirken de katma değeri artırabilmesinin Türkiye ile birlikte başarılabileceğini kaydetti.

Amcaoğlu, “bundan sonraki süreçte sizlerle omuz omuza, işbirliğini hayata geçirerek eksiklerimizi tamamlayabilme ve üretirken de hem sanayideki devrimleri yakalayabilme hem de yurtdışına açılabilmenin yollarını alternatif üretim modeliyle sağlayabilmek mümkün olacaktır. Vizyonunuz ve misyonunuzun bize kattığı değer çok net şekilde ortada. Biz de üzerimize düşeni yapacağımızı ve hemen akabinde yatırımların karşılıklı korunması anlaşmasının da çok kısa bir süre sonra imzalanarak Türkiye ve KKTC’deki yatırımcıların birlikte birşeyleri başarabileceğini gösterme şansı elde edeceğiz. Çok teşekkür ederim.” dedi.

HENÜZ YORUM YOK