Korukoğlu: Rum tarafının amacı Pile köyünü GKRY’nin bir parçası yapmaktır

0
81

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu, Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerlerinin KKTC’nin Pile köyüne kolay ulaşımı sağlamak üzere başlattığı Pile-Yiğitler yolu iyileştirme çalışmalarına engel olma girişimine ilişkin İHA’ya değerlendirmede bulundu.
İsmet Korukoğlu, Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerlerinin orada emniyeti sağlamak için bulunan KKTC polisine ve çalışanlara KKTC toprakları içerisinde müdahalede bulunduğunun altını çizerek, “KKTC toprakları içerisinde müdahalede bulunmuştur. Yaralanan polislerimiz var. Bu kabul edilemez” dedi.
Pile köyünde yaşayan 500’ün üzerinde vatandaşın KKTC topraklarına ve geçimlerini sağladıkları arazilerine ulaşmalarına imkan sağlamak için mevcut olan Pile-Yiğitler yolunun genişletilmesi, iyileştirilmesi çalışmalarının yapıldığına işaret eden Korukoğlu, şunları kaydetti:
“Konu bundan ibaret. Bu tamamen insani bir mevzudur. Pile’de yaşayan Rumlar hiçbir kontrolden geçmeden Güney Kıbrıs Rum Yönetimine gidip gelme olanağına sahip. Pile’de yaşayan vatandaşlarımız ise KKTC’ye gidebilmek ve dönebilmek için İngiliz egemen üs bölgesinden kontrollerden geçerek gitmek ve dönmek zorundadırlar. İngiliz egemen üs bölgesi yetkilileri özellikle korona virüs döneminde Pile’de yaşayan vatandaşlarımızın KKTC’den geçişlerine ve geri dönüşlerine çok ciddi kısıtlayıcı engeller koyduklarını çok iyi hatırlıyorum.”
Bu yolun yapımı konusunda 25 yıldır beklediklerini hatırlatan Korukoğlu, “Konuya ilişkin haklı taleplerimiz bugüne kadar hep geçiştirildi. Bu yolun iyileştirilmesi tamamen insani bir meseledir. Kesinlikle yanlış, farklı bir şey anlaşılmaması gerekir” dedi.
KKTC’nin Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin 1996 yılında Larnaka-Dikelya-Aya Napa yolunu yaptığına ve Türk arazilerini sistemli bir şekilde istimlak ettiğine dikkati çekerek, “Bu yolun bir bölümü ara bölgeden geçiyor” bilgisini paylaştı.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin ara bölgedeki faaliyetlerinin ve yasadışı uygulamalarının bununla sınırlı olmadığını kaydeden İsmet Korukoğlu, şunları söyledi:
“2004 yılı Pile-Oroklini yolu, 2012 Pile’de her yıl genişleyen üniversite, açık hava sineması bunların örnekleridir. Maalesef Birlemiş Milletler Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin çeşitli ara bölge içindeki ihlallerine hep sessiz kalmıştır. Rum tarafının amacı Pile köyünü Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bir parçası yapmaktır.”

HENÜZ YORUM YOK