Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC’yi ziyaret eden İngiliz parlamenterler heyetini kabul ederek görüştü.
Heyet adına konuşan Stephen James Metcalfe, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ilk kez ziyaret etmekten mutluluk duyduğunu belirterek, KKTC’de birçok şeyi yerinde öğrendiklerini söyledi.
KKTC’nin bir devlet olarak var olduğunu ifade eden Stephen James Metcalfe, Meclisi ve yeni Ercan Havalimanı’nı da ziyaret ettiklerini dile getirerek, KKTC’nin dünyaya açılması ve Kıbrıs Türk halkının izolasyonlardan kurtulması gerektiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Tatar, kabulde yaptığı konuşmada, Kıbrıs’ta iki ayrı devletin bir gerçek olduğunu belirterek, Kıbrıs Türk halkının müktesep hakkı olan egemenliğin var olduğunu, 1963 yılından beri Kıbrıs Türk halkı olarak kendi kendini yönettiğini ve kendi devleti olduğunu vurguladı.
Eski İngiliz Başbakanı Macmillian ve eski Dışişleri Bakanı Lenox-Boyd’ın, Kıbrıs’a bağımsızlık verilmeden önce yaptığı açıklamada, eski İngiltere Parlamento kayıtlarından da görüleceği üzere, açıkça Kıbrıs Adası’nda iki egemen halkın olduğunu vurguladıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, açıkça Kıbrıs Türk halkının da self-determinasyon hakkının olduğunun altını çizdi.
Tatar, 2004 yılında Annan Planı referandumunda,Türk tarafının evet, Rum tarafının ise hayır dediğini anımsatarak, dönemin eski İngiliz Başbakanı Straw’ın Rumlar tarafından kandırıldığını, Kıbrıs’ta federal ortaklığa dayalı bir çözümün artık mümkün olmadığını söylediğini ve Kıbrıs’ta 2 ayrı devlete dayalı bir antlaşmaya açıkça destek verdiğini hatırlattı.
Rum tarafının, Kıbrıs Adası’nı bir Helen adası olarak gördüğünü belirten Cumhurbaşkanı Tatar, adada Kıbrıs Türk halkıyla eşitlik temelinde yönetim ve gücü paylaşmak istemediğini, Kıbrıs Türk halkının insanlık dışı izolasyonlara maruz kaldığını anlattı.Uluslararası toplumun artık Kıbrıs Adası’nda var olan iki devlet gerçeğini görerek iki tarafın iyi komşu ilişkisine dayalı, birçok alanda karşılıklı iş birliği yapmalarının iki halka da güven vereceğini vurgulayan Tatar, ancak Rum tarafının şu anda KKTC olarak yapılan altı iş birliği teklifine halen olumlu cevap vermediğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Tatar, adada ve bölgede bir antlaşmanın sürdürülebilir olmasını, barış ve istikrarın yanı sıra, adada iki taraf için ekonomik getirisi olacağını, iki devletli bir antlaşmanın bir “kazan-kazan” anlaşması olacağının altını çizdi.