Başbakan Üstel: Belediyeler kapatılmayacak, birleştirilecek

0
89

Başbakan Ünal Üstel, BRT’de yayınlanan “Manşet+” programında Meclis’ten onay alan belediyelerle ilgili yasa ve gündemdeki diğer konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu…

Başbakan, tüm dünyada yaşanan ekonomik sıkıntılara işaret ederek, KKTC’de de tüm dünyada olduğu gibi bir takım tedbirlerin alınması gerektiğini, her alanda atılması gereken adımlar olduğunu kaydetti…

Başbakan Üstel, belediyelerle ilgili konunun uzun zamandır ele alınmadığını kaydetti.

Üstel, “Biz ortak bir zeminde buluşmaya varız. Ama doğruları da halka söyleyeceğiz. Meclis hiç tatil yapmadı, komiteler çalışarak yasaları üretti. UBP iktidara geldiğinde muhalefete çağrı yaptı ‘gelin beraber iktidar olalım’ dedi. Dünyanın yaşadığı bu ekonomik darlıklar ülkemizde de belli plan programlar planlamamızı gerektirdi. Belediyelere bakıldığında çoğunda sıkıntılar var. Dünya kendini yerel idarelerde değiştiriyor. Anavatan Türkiye değiştiriyor. Güney Kıbrıs değiştiriyor. 2008 den beri Belediyeler yasasında hiçbir değişiklik yapılmadı. Biz bunu yapacağız. Vatandaşa ek bir külfet yaratılmayacak şekilde hem vatandaşı hem belediyeleri düşünerek çalışmalarımızı yapıyoruz” dedi.

Bazı belediyeler kapatılacak iddialarına da değinen Üstel, belediyelerin kapatılmayacağını ve birleştirileceğini; böylece de hizmet kalitesinin arttırılacağını vurguladı.

Üstel, muhalefet ile anlaşamadıkları konunun seçim tarihinin ertelenmesi olduğunu ve bu tarihi Kasım ayına aldıklarını söyleyerek, bundan sonraki seçimlerin de Kasım ayının son pazarı yapılacağını söyledi.

Meclis’te kurulan Ad-Hoc Komite’nin, belediyelerin birleştirilmesinde yönelik birtakım kriterler ortaya çıkarıldığını ifade eden Başbakan, bu kriterler kapsamında belediye sayısının 18 olacağına karar verildiğini ve muhalefetin de bu rakama itiraz ettiğini belirtti…
“Bizim şu andaki hedefimiz bir an önce belediyeleri birleştirerek, halka daha iyi hizmet sunmak ve belediyelerin yaşadığı sıkıntıları ortadan kaldırmaktır. Bunu da yapma konusunda kararlıyız. Ya yaparsınız ya gidersiniz. Biz kanayan yaraları tedavi edip dünya üzerindeki yerimizi almalıyız. Radikal tedbirler alarak halka artık sıkıntı yaratmamak istiyoruz. Sendikalar ayaklandı. Dedik ki belediye çalışanlarının hiçbirisi mağdur olmayacak, çalışanların özlük haklarına dokunulmayacak, işten çıkarılmayacak, sadece belediyeleri düze çıkaracağız dedik. Önerilerinizi hazırlayın getirin onlarına hazırlanan metne koyacağız dedik. Yapmadılar çünkü amaç siyasi. Halkımız bilsin ki hiçbir belediye çalışanı işten çıkarılmayacak, haklarına dokunulmayacak. Ne istediklerini sorduk, 51/95 yasasının düzeltilmesi. Biz de dedik ki biz bunu yapacağız dedik.”

Başbakan Üstel, 51/95 Belediyeler Değişiklik Yasa Tasarısı’nın seçimden önce Meclis’ten geçirileceği sözünü de vererek, seçim kaygısı taşımadan bazı radikal kararların alınması gerektiğinin altını çizdi…

Ülkenin öncelikli konularından birinin halka hizmet götüren belediyeler olduğunu kaydeden Başbakan, reforma önce belediyelerden başlamalarının ana amacının da bu olduğunu vurguladı ve belediyelerin birleştirilmesi ile yüzölçümlerinin büyüdüğünü, devletten alacakları katkının da arttığını anlattı…

Başbakan, 51/95 Yasası’nı düzenlerken bazılarında olmayan kaynakların belediyelerin tümünde olmasını sağlamayı amaçladıklarını da anımsattı…

Belediyeler reformu ile ilgili Anayasa Mahkemesi’nden çıkacak sonuca saygılı olduklarını da kaydeden Başbakan, “Biz koalisyon ortaklarımız ile birlikte 18 belediye ile seçime gitmek için çalışmalarımızı yapıyoruz” dedi.

Üstel “Belediyeleri gezerek yaptığımız icraatın ne olduğunu neden yaptığımızı, nereye gideceğini ve çalışanların haklarına hiçbir şekilde dokunulmayacağını anlatıyoruz. Hizmet kalitesinin artması için ileriki günlerde belediyelerin sayısının daha da düşürülebileceğini her şeyi anlatıyoruz. Çalışanlar ve halkın doğru bilgilenmesi için çalışıyoruz. Tüm bunlardan sonra da seçim startı vereceğiz ve bu arada da Anayasa Mahkemesinin sonucunu bekleyeceğiz” dedi.

Başbakan Üstel, halka iyi ve doğru hizmet verebilmek adına başladıkları reformlara diğer konularda da devam edeceklerini vurguladı.

Üstel, “Yasa gücünde kararname yaparak Meclis’e göndererek, asgari ücretin vergiden muaf tutulması için adım attık. UBP hükümeti koalisyon ortakları ile birlikte yüzde 57 civarında bir hayat pahalılığı verdi. Özel sektöre yüzde 65 prim desteği verdik. Sosyal yardım alanların hem maaşlarını düzenledik hem de senede bir aldıkları hayat pahalılığını 6 aya indirdik. Bütün bu sıkıntılı dönemden geçerken bunları yaptık. İnsanımızı ayırmadan yaptık. Uzun soluklu ve yarım kalan projelerimizi de sıraya koyduk. Örneğin Girne-Alsancak yolu. Hemen ihalesine çıktık 3’ünde ihale bağlanıyor. Hemen akabinde Girne-Çatalköy yolunu ele alacağız. İnsanlarımızın bu sıkıntıları çekmemesi lazım. Girne hastanesi konusunu da ele aldık. Hükümetimiz insanımıza direk dokunacak projelere süratle el atacağız. Yasal düzenleme gerekirse hiç çekinmeden yapacağız. Kamu reformu da bunlardan bir tanesidir ”dedi.

Başbakan, hassas dönemlerden geçerken birlik ve beraberlik içinde olunması gerektiğini de anımsattı…

Güney Kıbrıs vatandaşlarının Kuzey’den benzin almaları konusuna değinirken, Rum hükümetinin konuyu insan hakları mahkemesine şikayet ettiğini söyleyen Başbakan, “Biz vatandaşlarımızın Güney’den alışveriş yapmalarına müdahale etmiyoruz” dedi…

Hükümete geldikten sonra ilk gezdikleri yerler Kara Sınır kapıları olduğunu da kaydeden Başbakan Üstel, tüm kara sınır kapılarında yeni düzenlemeler yaptıklarını belirtti.

Başbakan Üstel, Ercan Havalimanı için de adım atıldığını söyleyerek, bu çalışmaların da bir an önce tamamlanacağını kaydetti…

Turizm ve eğitimde de bir çok adım attıklarını da anımsatan Başbakan, ülkeye gelen gerek öğrenci gerek turistlerin E-vize ile müracaat ederek vize alabilmesi için yeni bir yapı oluşturma konusunda çalışma başlatıldığını söyledi…
Üstel, “Ülkeye giren kimse halkımızın huzurunu bozamaz. Bozan olursa derhal sınır dışı edilecektir. Ülkeyi daha iyi bir şekle getirmek için kararlıyız” dedi.

Başbakan Üstel, KIB-TEK konusuna da değindi.

“Kıb-Tek’te yapısal sıkıntılar yanında yakıt sıkıntımız var. Biz birer birer bu sıkıntıları araştırıyoruz. Türkiye Elektrik Kurumu’ndan arkadaşlar getirttik Teknecik’te incelemeler yapıyorlar. Elektrik Kurumu’ndaki yapısal sorunları gidermeliyiz. Bunun için yeni bir yasaya ihtiyaç var. En büyük bütçeye sahip kurumlardan biridir Elektrik Kurumu. Hem idari, hem yakıt, hem mühendis konularında sorunlar var. Biz kurumu yaklaşık bir ay önce devraldık. Yakıt sıkıntısı yaşanmaması için hemen ihaleye çıktık şeffaf bir şekilde. İhale Komisyonu’nun verdiği öneri ile ihaleyi halkın önünde yapılmak için”

Başbakan, elektrikte yaşanan tüm sıkıntıların projelendirildiğini ve çalışmalara başlandığını vurguladı.

Hangi konuda olursa olsun usulsüzlük olduğu takdirde hemen bildirilmesi gerektiğini söyleyen Başbakan, “Usulsüzlük yapan kimse gereği neyse yapılacak” dedi. BRT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here