Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, saat 11.45 sıralarında ikinci denemesinde Meclis Başkanı Zorlu Töre başkanlığında toplandı.
Genel Kurul’da ilk olarak sunuşlar yapıldı.
Genel Kurul’da ilk olarak, Danışma Kurulu’nun Genel Kurul’un bugünkü birleşiminin yasama öncelikli olmasına ve yasama ve denetim faaliyetlerinin birlikte yapılması kararı ele alınarak, oy birliğiyle kabul edildi.
Genel Kurul’da daha sonra “Yol Güvenliği Yasa Tasarısı”nın ivedilikle görüşülmesi ele alınarak, oy birliğiyle kabul edildi.
“Beşparmak Köyünde Vakıflar İdaresinde Ait Mazbut Emlaktan Talep Edilen Kamu Yolu Olarak Kullanılmasından Oluşan İstibdal İşleminin Onaylanmasına İlişkin Karar Tasarısı”nın ivedilikle görüşülmesi oy birliğiyle kabul edildi.
Genel Kurul’da daha sonra “Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun AKSA Enerji Üretim Anonim Şirketine Olan Borçlarının Devlet Borcu olarak Devralınması” hakkındaki yasa önerisinin ivedilik önergesi oy çokluğuyla kabul edildi.
Konu hakkında söz alan CTP Milletvekili Fikri Toros, 3 yıldır ülkede devam eden siyasi istikrarsızlık nedeniyle ciddi bir yönetim boşluğu oluşturduğunu ifade ederek, devlet kurumlarının idaresinin de sekteye uğradığını kaydetti.
Toros, Kıb-Tek’in yönetiminde meydana gelen zafiyetin, boşluğun Kıb-Tek’in zarara uğrattığını ve AKSA’ya borcun da büyüdüğünü, ülkenin elektriksiz kalma riskiyle karşı karşıya kaldığını kaydetti.
Komitede, kamulaştırmanın yasa gücünde kararname ile gündeme alınmasına karşı çıktığını ifade eden Toros, böylece komite başkanının bunu yasa önerisi olarak vermek için çalışma başlattığını anlattı.
Ancak kendilerinin yaptığı incelemelerde, AKSA’ya bahse konu borcun geçen hafta hazırlanıp onaylanan ek bütçe yasasında yer almadığını tespit ettiklerini, yapılan ilk ödemeden sonra geriye kalan 4 aylık borç için bono imzalandığını ve yüzde 24 oranında bir faiz uygulanacağını tespit ettiklerini anlatan Toros, tüm bunların tespitiyle yasa önerisine buna ret oyu kullanmaya karar verdiklerini kaydetti.
Konu hakkında söz alan CTP Genel Başkanı ve milletvekili Tufan Erhürman da, geçen hafta yapılan toplantıda bu Meclis’te pek çok rakamda sıkıntı olduğunu anlatmalarına rağmen bu ek bütçenin geçtiğini söyledi.
Bu konuyla ilgili olduğunu düşünülebilecek tek düzenlemenin diğer teşekküllere 510 milyon TL olduğunu ifade eden Erhürman, TC’den gelen kaynağın AKSA’ya olan borçların ödenmesi için kullanıldığını ancak, bütçelendirilmediğini, ne önceki bütçede, ne de ek bütçede ödemenin bulunduğuna dikkat çekti.
Konun meclise yasa tasarısıyla gelse bile, gerçekleşmiş bir işlem için yasa tasarısı önerisinin arkadan yapılamayacağına işaret eden Erhürman, ödeme yapıldıktan sonra ek bütçe getirilip, o bütçede de yapılan ödemenin bulunmamasını eleştirdi.
“Dilediğiniz yerden, dilediğiniz yere aktarma yapabilecekseniz, neden ek bütçe görüştük” diye soran Erhürman, bonoların imzalanıp imzalanmadığını sordu.
Bonolar imzalandıysa onun yetkisinin nereden alındığını da soran Erhürman, “Sözün bittiği yerdeyiz” dedi.
“Neresinden tutsan elinde kalan bir süreç yaşanıyor” diyen Erhürman, yapılan işlerin hiç birinin yetkisinin bulunmadığını ve bunun açıklanmasını istediklerini vurguladı.
Maliye Bakanı Sunat Atun da, Kıb-Tek’in mali durumunu göreve geldiğinde kamuoyula paylaştığını, Kıb-Tek’in sürdürülebilir olması için mali durumunun sürdürülebilir olması gerektiğini ve yeniden yapılandırılmaya gidilmesi gerektiğini söyledi.
Bakan Atun, borcun kamulaştırılmasında bir sorun olmadığını, kurumun 1 milyon TL gibi bir borç altında bırakılmasının, kurumun hiç altından hiç kalkılamayacağını bir duruma getireceğinden yola çıkılarak hareket edildiğini belirtti.
Borcun ödendiği ve kaynağın geldiği tarihte kalemlerin açılmadığını ifade eden Bakan Atun, aciliyet sebebiyle ödemenin bekletilmeden yapıldığını kaydetti.
Bakan Atun, 510 TL’lik borcu bütçelendirme usulleri çerçevesinde ek bütçe taslağının birinci sayfasında diğer kalemler bölümüne konulduğunu belirterek, geriye kalan borç için de KKTC Merkez Bankası’na faiz oranın ne olabileceğine dair soru yöneltildiğini aktardı.
Yasa önerisi hakkında yaşanan sürece değinen Atun, Toros’un değerlendirmeleri ve parti değerlendirmelerine saygı duyduklarını ancak, konun aciliyeti nedeniyle bazı girişimlerde bulunduklarını kaydetti.
Gerekli yerlerden görüş aldıklarını düşündüklerini, eksik bırakılan şeyleri tamamlamaya veya yanlış yapılan bir şey varsa bunu düzeltmeye de hazır oluklarını ifade eden Bakan Atun, kendilerine emsal oluşturabilecek de bir örnekleri bulunmadığını söyledi.
Devlet ve kurumların, bizim olduğunu belirten Bakan Atun, Toprak Ürünleri konusunda da benzeri bir yapılandırılmaya gidilmesi gerektiği kaydetti.
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Kıb-Tek konusunda yeniden söz alarak, kötü yönetimden kaynaklanan yükün vatandaşın omuzlarına bırakılmasının, Maliye bu yükü paylaşmazsa ekonominin dönmeyeceğini, bu çöküntünün vatandaşları da işletmeleri de bitireceğini söylediklerini anımsattı.
Bugün açıklanan elektrik zamma da değinen Erhürman, sübvansiyonla ilgili düzenleme olup olmayacağını sorarak, bu zammın piyasada yaratacağı etkiye işaret etti.
Maliye’nin 5 aydır ne yaptığını anlayamadığını söyleyerek rakamları paylaşan Erhürman, “Bizi aptal yerine koymaktan, bu Meclis’le dalga geçmekten vazgeçin. 560 milyon TL de bono da hukuka aykırıdır. 510 milyon TL’yi de ek bütçeyi de düzeltin…” diyerek hükümete seslendi.
Mahalli gelirin 12 milyar TL de olmadığını söyleyen Erhürman, hesapların yanlış yapılmasını “hırsızlık” diye niteledi.
Yeniden söz alan Maliye Bakanı Sunat Atun, Erhürman’ı yerinden yanıtladı.