İpek ve ipekböceği kozasından hayat bulan el sanatları , Kıbrıs Türk kültürünün en önemli değerleri arasında yer alıyor.
Yıllar içinde kaybolma tehlikesiyle kalan bu el sanatlarının yaşatılması , dünyaya tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması için , çeşitli çalışmalar yapılıyor.
Tabii ki ,bu değerli el sanatının yaşaması, ipek böceklerinin ve dut ağaçlarının varlığına adeta ipek ipliklerle bağlı…
İpek ve koza işlerinin en yaygın olduğu bölge olan Beylerbeyinde , yıllar önce Yeşil Barış Hareketi, Beylerbeyi Muhtarlığı ve Girne Belediyesi işbirliğinde başlatılan Kıbrıs İpek Koza Festivali, bu değerin olmazsa olmazı olan unsurların yaşatılması konusunda bir farkındalık yarattı.
İpekböceği yetiştiriciliği , ipek koza işlerinin yaşatılması için uzun yıllardır büyük emek sarfeden isimlerle ,röpörtaj yaptık. Dut ağaçlarının tahrip edilmesi nedeniyle, ipek böceği yetiştiriciliğinde de ciddi bir düşüş yaşandı.
İpek ve koza işlerine hammadde sağlayan ipekböceklerinin çok hassas canlılar olması nedeniyle , yetiştiriciliğin çok meşakkatli bir iş olduğunu belirten Hayri Küçük ve Zekiye Paşa,bize bu konuda bilgi verdi..
Dut ağaçlarının sayısında yaşanan düşüşle , ipek böceklerine yem bulma konusunda sıkıntı yaşandığını dile getiren Küçük ve Paşa, son dönemlerde , belediyenin dut popülasyonunu arttırmak için dikim yaptığını belirtti.
İpek Koza el sanatlarıyla uğraşan ve bu değerin yaşatılması için , yıllardır emek sarf eden zanaatkarlar da, bu el sanatına nasıl merak saldıklarını nasıl başladıklarını anlattılar.
Kıbrıs Türk Kültürünün en önemli el sanatlarından ipek koza işini yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için ellerinden geleni yaptıklarını belirten zanaatkarlar,genelde köy kadın kurslarında öğretilen bu el sanatını öğrenmeye çok da meraklı olmadığını dile getirdiler.
Zaman içinde, tepsiler, panolar, bardak altlıkları gibi ürünlerde tezgahlarda görmeye alıştığımız ipek koza işlerinin ,daha kolay satılabilmesi için günün şartlarına göre çeşitlendirildiğini anlatan zanaatkarlar, ipek kozaların, turistlerin daha kolay bir şekilde yanında götürebileceği , hanımların güncel bir şekilde kullanabileceği takılara, saç tokalarına broşları ve ev aksesuarlarına dönüştüğünü dile getirdi.
İpek kozalarından elde edilen sabunlar da oldukça revaçta…Protein açısından çok zengin olan bu sabun, cilde birçok faydası bulunuyor.
Hayat verdikleri ipek koza el sanatlarının , ekonomik değere dönüşmesi için çeşitlendirmesi yanında, dünyaya tanıtılarak pazarlanmasının da büyük nem taşıdığını kaydeden üreticiler, bu amaçla bazı dernek ve belediyelerin kooperatifleşme çalışması başlatmasının umut verici olduğunu vurguluyor.