Cumhuriyet Meclisi’nde güncel konuşmalar yapılıyor

0
110

Cumhuriyet Meclisi’nde milletvekillerinin güncel konuşma istemlerine yer veriliyor.

Turizm ve Kültür Bakanı Fikri Ataoğlu, turizm sektörünün pandemiden dolayı sıkıntılar yaşadığını, esnafın, üreticinin de bundan dolayı sıkıntılar yaşadığını, ancak şimdi sıkıntıları geride bırakmak amacıyla uçak seferlerini artırmaya çalıştıklarını, charter seferler yaptıklarını, turistlerin ülkenin her yerine gitmesi için gerekli girişimlerde bulunduklarını kaydetti.

Ataoğlu, Rusya-Ukrayna savaşının ülkeye turist gelişinde sıkıntı yarattığını, özellikle Rus pazarından bekledikleri turist sayısını yakalayamadıklarını belirtti.

Bafra bölgesine turist çekmek amacıyla çalışmalar yaptıklarını, tur operatörleriyle gerekli girişimlerde bulunduklarını kaydeden Ataoğlu, Gazimağusa-Bafra arası denizden veya karadan hızlı ulaşım için çalışmaları tamamladıklarını ifade etti. Ataoğlu, Gazimağusa Yat Limanı yapılması ve Girne Antik Limanı’nın tadilatıyla ilgili girişimlerin de sürdüğünü dile getirdi.

Ataoğlu, yeni havayolu şirketiyle ilgili girişimler yapıldığını, bunun yanında alternatif uçak şirketlerinin piyasaya girmesi ve uçak fiyatlarının düşmesi, bunun yanında dış hatlardan yapılan KKTC uçuşlarının iç hat vergilendirme sistemine alınabilmesi için görüşmeler yapıldığını söyledi.

Gazimağusa’da askerin yönetiminde olan mazgalların turizme kazandırılması için girişimlerde bulunduklarını, gastronomi festivali için çalışmalar yapıldığını kaydeden Ataoğlu, su altı dalış etkinlikleri gibi ülke turizmine çeşitlilik kazandıracak projeler üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Ataoğlu, bakanlığın diğer çalışmalarıyla ilgili de milletvekillerine bilgi verdi ve sorularını yanıtladı.

CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli de konuşmasında, ülkede herkesin yasalar ve kurallar karşısında eşit olması gerektiğine inandığını ifade ederek, Covid sürecinde belli kurallar olduğunu, ancak Meclis Başkanı’na bu konuda yapılan uygulamanın bu kurallara aykırı olduğunu söyledi.

İncirli, Covid hastalarının tedavi ücretlerinin devlete maliyetine de değinerek, tedavi masrafının ortalama hafif şiddetli hastalıkta 6 bin 800 TL, orta şiddetli hastalıkta 8 bin 791 TL, ağır şiddetli hastalıkta ise 13 bin 405 TL olduğunu ifade ederek, bunun ülke ekonomisine olumsuz yansıdığını söyledi.

Bu hastalığın azaltılması için önlemlere, kurallara ve aşılamaya dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden İncirli, ülkedeki sağlık maliyetlerinin düşürülmesi için aşılamaya önem verilmesi gerektiğini işaret etti.

Covid dışı hastalıklar ve ölümlerin arttığına dikkat çeken İncirli, KKTC’de bu konuda son durumun ne olduğunu sordu. İncirli, ülkede ilaç, aşı sıkıntısı yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

Sağlık Bakanı Ali Pilli de konuşmasında, Covid salgınının KKTC’de olduğu gibi tüm ülkelerde ekonomik sıkıntılar yarattığını, insanlar üzerinde psikolojik ve sosyal etkiler bıraktığını ifade etti. Pilli, bu süreci en az zararla atlatmak için çalışmalar yaptıklarını, sağlık altyapısını geliştirdiklerini, acil durum hastanesini ülkeye kazandırdıklarını, ancak tüm bunların yeterli olmadığını kaydetti.

Pilli, Covid dışı ölümlerin arttığını ancak kış aylarında her dönem bu ölümlerin yaşandığını, hiçbir hastayı kaybetmek istemediklerini ancak bazen bunun mümkün olmadığını ifade etti.

Sağlık giderlerinin çok yüksek olduğunu, bunun ekonomik yansımaları da olduğunu ancak ülkede teşkilat yasalarıyla birlikte güçlü bir sağlık sistemi yaratmanın görevleri olduğunu ifade eden Pilli, çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

CTP Milletvekili Ürün Solyalı da konuşmasında, kimsenin Anayasa üzerinde olmadığını ve Anayasa’nın istenildiği gibi yorumlanamayacağını söyledi. Solyalı, Belediyeler Reformu gibi bir yasa tasarısıyla kimsenin gelecek kaygısına ve boşluğa itilemeyeceğini ifade ederek, değerlendirmelerde bulundu.

İstenildiği gibi seçim tarihlerinin ertelenemeyeceğine işaret ederek, bu yönde atılan adımların her alana yansıyabileceğini kaydeden Solyalı, UBP Genel Başkanı, Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun basına yaptığı açıklamalardan başlıklar okuyarak, yorumlar yaptı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da halkı düşünmediğini savunan Solyalı, ülkedeki ekonomik sıkıntılara işaret ederek, insanların geçim sıkıntısı yaşadığını ve yaşam kalitesinin düştüğüne dikkat çekti.

Her evin bugün “yandığını” söyleyen Solyalı, elektrikte makul bir fiyat düzenlemesi ve yatırımın gerekliliği üzerinde durduklarını, ancak Kıb-Tek’i bu duruma düşürenlerin de yargılanması gerektiğine inanç belirtti.

Sosyal patlamaların yaşanacağını ve ülkede kötü günlerin yaşanacağını ifade eden Solyalı, hükümete, halkı düşünerek adımlar atılması çağrısında bulundu.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da, ülkede ekonomik sıkıntı olduğunun, vatandaşlara elektrik faturalarının çarptığının ve alım gücünün düştüğünün doğru olduğunu söyledi. Muhalefetin sadece durum tespiti yaptığını kaydeden Arıklı, konuşmasına dörtlü koalisyon hükümetinin icraatlarından örnekler okuyup, muhalefete eleştirilerde bulunarak devam etti.

Arıklı, 35 günlük hükümete haksızlık yapıldığını söyleyerek, yerel yönetimler reformunun daha fazla bekleyemeyeceğini, ortak akılla bu konuya bir çözüm bulunması gerektiğini, ancak batık belediyelere başkan seçilemeyeceğini kaydetti.

Önerilere açık olduklarını ifade eden Arıklı, Anayasa Mahkemesi kararı karşısında boyunlarının kıldan ince olduğunu ancak ortak akılla buna bir çözüm bulmayı istediklerini belirtti.

CTP Milletvekili Erkut Şahali de, Meclis’te denetim gününde hükümetin hazır bulunmasının sorumluluk olduğunu ifade etti. Hükümetin bu salonda olmasının zorunluluk olduğunu vurgulayan Şahali, Bakanlar Kurulu’nun Meclis devam ettiği sırada yapılamayacağını ifade ederek, oturuma ara verilmesini istedi.

Şahali’nin bu önerisi üzerine mecliste bir süre karşılıklı konuşma ve tartışmalar yaşandı Meclis Başkanı Zorlu Töre ise oturuma ara vermeyeceğini söyleyerek, oturumun devam ettiğini belirtti. Tartışmaların yükselmesi ve milletvekillerinin tepki göstermek amacıyla masalara vurması üzerine Töre ile muhalefet milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. Töre, çağrıları duyan bakanların genel kurula geleceğine inanç belirterek, Şahali’den konuşmasına devam etmesini istedi ancak Şahali bakanlar gelene kadar konuşma yapmadı.

Şahali, Arıklı’nın salona gelmesi üzerine yeniden başladığı konuşmasında, hükümete eleştirilerde bulundu v muhalefetin konuşma yaparken aslında hükümete önerilerde bulunduğunu, o yüzden tüm bakanların salonda olması durumunda ülkenin sorunlarının daha hızlı çözüleceğine inanç belirtti.

Kıb-Tek’te yaşananlar, borçları, elektrik faturaları, AKSA ile ilgili girişimleri ve elektrikle ilgili diğer duyumları aktaran Şahali, ülkeyi elektrik gibi yeni bir kaosun beklediğini, bunun da belediyeler reformu olduğunu savundu.

Bu reformla birlikte hükümetin buralarda duramayacağını ifade eden Şahali, Gazimağusa Belediyesi’nde yaşananları anlatarak, reform yapılsa bile başarılı olmayacağının görülebileceğini söyledi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here