Azerbaycan şehitlerini andı

0
147

Azerbaycan’da ‘KanlıOcak’ kurbanları anıldı.

Azerbaycan’da bağımsızlığın sembolüne dönüşen ve tarihe “KanlıOcak” olarak geçen 20 Ocak Katliamı’nın kurbanları yad edildi.

Azerbaycanlılar, 1990’da yaşanan katliamda hayatını kaybedenleri anmak için Bakü Şehitler Hıyabanı’na akın etti.

Kar yağışına rağmen binlerce insane şehitlikte ziyaret için uzun kuyruklar oluşturdular.

Kovid-19 tedbirlerine uyularak gerçekleştirilen ziyaretlerde mezarlara kırmızı karanfiller bırakıldı, şehitler için dualar edildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de eşi Mihriban Aliyeva ile Şehitler Hıyabanı’na ziyarette bulundu.

Aliyev, Ebedi Ateş Anıtı’na çelenk bıraktı.

Ülke genelinde yerel saatle 12.00’de tüm şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Bu sırada Hazar Denizi kıyısındaki gemiler ve trafikteki araçlar da korna çaldı.

Azerbaycan Demokrasi ve İnsan Hakları Enstitüsü başkanı, insane hakları savunucusu Doktor Ahmet Şahidov, 20 Ocak tarihini Azerbaycan halkı için bir keder ve gurur günü olarak nitelendirdi.

Ermenilerin artan toprak taleplerine ve Sovyet yönetimine tepkilerini göstermek isteyen binlerce Azerbaycanlı, 1990 yılının başlarında Bakü’nün Azadlık Meydanı’na akın etti ve uzun surely mitinglere başladı.

Mitingleri dağıtmak amacıyla 20 Ocak’ta Bakü’nün çeşitli bölgelerine giren 26 bin kişilik Sovyet ordusu, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 147 sivili katletti, yüzlerce kişiyi yaraladı.

Şehitler, yüzbinlerce kişinin katılımıyla gözyaşları içinde kırmızı karanfillerle bugünkü adıyla Şehitler Hıyabanı’na defnedildi.

Azerbaycanlılar, 32 yıldır her 20 Ocak’ta, ellerinde “20 Ocak” kurbanlarının simgesi haline gelen karanfillerle şehitliğe akın ediyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here